Nyheder

  • aviko_thema aviko_thema aardappelrassen ZOET
  • Sweet Potato Fries in bucket 2
  • Sweet Potato Fries on chopping board 2

Sweet potatoes – den nye stjerne blandt kartoflerne

Publiceret den 06/07/2016

Sweet potatoes, eller på dansk "søde kartofler", er den nye stjerne på madhimlen. Inden for restaurationsverdenen er denne modegrøntsag slet ikke til at komme udenom. Både den markante orange farve og den helt særlige smagsoplevelse har vakt begejstring verden over. De søde kartofler – hvad enten de serveres som sweet potato-fritter, i en karryret eller dessert – sørger for originalitet og variation på tallerkenen. Men hvilken slags grøntsag er den søde kartoffel i grunden? Hvad gør den så speciel? Og hvordan får man mest ud af den i restaurationskøkkenet? Vi løfter sløret for, hvordan også din virksomhed kan udnytte fordelene ved de søde kartofler...

Den søde kartoffels oprindelse

Oprindeligt stammer den populære modegrøntsag fra Mellem- og Sydamerika. Folk antager grundet navnet ofte, at der blot er tale om en sødere form for kartoffel - det er dog en fejl. Der er kun et meget fjernt slægtskab mellem de to kartoffeltyper. Mens den søde kartoffel tilhører snerlefamilien, er kartoflen medlem af natskyggefamilien[1].

Den søde kartoffels udseende og smag adskiller sig også væsentligt fra den konventionelle kartoffel. Det første, der falder én i øjnene, er den dybe og intense orange farve, som sweet potatoes har. Den orange farve giver associationer til guleroden og græskaret. Og rent smagsmæssigt er der helt klart også ligheder med disse to[2]. Den usædvanligt søde smag virker rent ud sagt som en overraskelse for smagsløgene. Har du én gang smagt den, kan du slet ikke få nok af dens unikke smag.

Den sunde vidunderknold

Sweet potatoes er ikke bare utroligt lækre, men også vanvittigt sunde. De er fyldt med vitaminer og indeholder - som deres navnebror - et utal af vigtige mineraler såsom zink, kalcium og kalium[3]. Derudover indeholder sweet potatoes dobbelt så mange fibre som den konventionelle kartoffel[4]. Fedt- og kaloriemæssigt er der ikke den store forskel på de to kartoffeltyper. Det kan diskuteres, hvilken kartoffel der er sundest[5]. Det står dog fast, at begge typer både er utroligt sunde og rige på næringsstoffer.

Meget mere end tilbehør: fantastiske retter 

Selvfølgelig kan den søde kartoffel nemt trylles om til fremragende pomfritter og serveres som lækkert tilbehør. Den unikke smag og det iøjnefaldende look betyder dog også, at sweet potato-fritter fortjener en plads som hovedret på tallerkenen. Servér dem med en lækker dip - så er du helt med på noderne i forhold til den aktuelle street food-tendens.

Mulighederne med sweet potatoes rækker dog langt ud over klassikeren "pomfritter"... Hvorfor ikke forsøge dig med en burger eller dessert? Sweet potatoes passer eksempelvis rigtigt godt sammen med stærke ingredienser og kan derfor med fordel indgå i lækre karryretter[6]. Prøv dem som burgerpatty, ingrediens i din kage,  som sweet potato-fritter serveret til en wrap med spidskålssalat eller som hovedingrediens i dine brownies[7]. Som tilbehør til f.eks.  fiskefileter med ovnbagte tomater og citron-allehåndesauce fuldender de søde kartoffel-fritter smagsoplevelsen. Modegrøntsagen kommer så absolut også til sin ret, når grillsæsonen er over os. Hvad med at prøve vores opskrift på  bagel med grillede grøntsager, tomat-basilikumcreme og sweet potato-fritter? Kreativiteten kender ingen grænser.

Hold dig opdateret om de nyeste madtendenser

Vil du opdateres om de nyeste madtendenser? Tilmeld dig vores nyhedsbrev. Er du interesseret i vores Sweet Potato Fries eller andre af vores kartoffelprodukter? Du er velkommen til at kontakte os. Vi hjælper dig gerne videre. Du er selvfølgelig også velkommen til at bestille en smagsprøve.

Kilder:

[1]:  http://www.t-online.de/ratgeber/heim-garten/essen-trinken/id_75517170/suesskartoffel-was-ist-dran-am-trendgemuese-.html
[2]: http://www.sueddeutsche.de/stil/suesskartoffel-die-hipste-unter-den-knollen-1.2593018
[3]:http://www.t-online.de/ratgeber/heim-garten/essen-trinken/id_75517170/suesskartoffel-was-ist-dran-am-trendgemuese-.html
[4]:https://www.gruber-ernaehrung.ch/suesskartoffel-pommes-aus-dem-backofen/
[5]:http://www.sueddeutsche.de/stil/suesskartoffel-die-hipste-unter-den-knollen-1.2593018
[6]:http://www.t-online.de/ratgeber/heim-garten/essen-trinken/id_75517170/suesskartoffel-was-ist-dran-am-trendgemuese-.html
[7]:http://www.sueddeutsche.de/stil/suesskartoffel-die-hipste-unter-den-knollen-1.2593018