Ofte stillede spørgsmål

1. Hvem ejer Aviko?

Royal Cosun har været eneejer af Aviko siden 2002.

2. Hvor mange mennesker arbejder for Aviko?

Globalt beskæftiger Aviko mere end 1600 mennesker. 500 ansatte arbejder på hovedkontoret i Steenderen (Holland).

3. Hvilke fordele er der ved de kølede kartoffelprodukter frem for de frosne?

Kølede produkter har en kortere stegetid end frosne, så flere portioner kan serveres inden for kort tid af hinanden. Desuden sparer du med kølede pommes frites energi, fordi de kræver en lavere olietemperatur og kortere stegetid end de frosne, og de skal opbevares på køl frem for i dybfrost.

4. Hvilke fordele er der ved de frosne kartoffelprodukter frem for de kølede?

Frosne produkter giver fleksibilitet til travle køkkener. Det er nemt at styre portioner, og den lange holdbarhed er med til at minimere spild. Nogle frosne produkter, såsom Aviko Supercrunch Fries har et overtræk af naturlig stivelse, som giver en længere holdetid.

5. Indeholder Aviko-pommes frites tilsætningsstoffer?

Nej - både vores kølede og frosne sortiment er fri for tilsætningsstoffer. Alle vores produkter er fremstillet af de bedste kartofler og vegetabilske olier, så der er ingen behov for kunstige ingredienser!

6. Er det sandt, at de fleste af vitaminerne i en kartoffel sidder lige under skrællen?

Dette er tilfældet ved frugt, men ikke ved kartofler. I kartofler sidder vitaminerne mere inde mod midten. De vigtigste vitaminer i kartofler er C-vitamin, der er gavnligt for immunforsvaret og koncentrationsevnen, og B1-, B2- og B12-vitamin. Ved fremstilling af vores kartoffelspecialiteter er vi ekstra opmærksomme på at bevare alle vitaminerne, så du får mest muligt ud af Aviko-kartofler.

7. Hvor mange tons kartofler høstes globalt hvert år?

Den årlige kartoffelhøst udgør i gennemsnit omkring 272 millioner tons, som dyrkes på 12,5 millioner tønder land. Denne enorme mængde kartofler fylder så meget, at den ville dække en firesporet motorvej, der kunne nå 6 gange rundt om kloden. Hos Aviko gør vi os umage for at vælge de allerbedste kartofler til vores produkter.

8. Hvad er Avikos syn på virksomhedens sociale ansvar?

Du kan læse om vores politik på området ved at downloade vores rapport om virksomhedens sociale ansvar. I korte træk gælder: Avikos aktiviteter vedr. bæredygtighed fokuserer på: At forbedre næringsværdier ved at bruge sundere fedtstoffer i vores produkter. At arbejde så effektivt som muligt med naturlige ressourcer og miljøet. At udnytte kartoflen maksimalt. At være en ansvarlig arbejdsgiver med større opmærksomhed på sund adfærd og en personalepolitik, der tager højde for de forskellige livsfaser.

9. Tager Aviko hensyn til miljøet, når det kommer til valg af kartoffelsort? Og hvad med pesticider/herbicider?

De fleste pesticider, der anvendes i kartoffelindustrien, bruges til bekæmpelse af svampesygdommen Phytophthora. De forskellige kartoffelsorter rangeres ud fra deres modstandsdygtighed mod denne sygdom. Jo højere rangering, jo mere modstandsdygtig er kartoffelsorten. Rangeringerne varierer fra land til land. I Storbritannien er værdierne: Agria 4 5 Asterix 3 5 Victoria 4 3 Shepody 2 3 Maris Piper 4 5. Pesticider reguleres i stigende grad af europæisk lovgivning, og forskelle mellem landene forsvinder. 

Kontakt os