History left History right
  • History middle
    Historie

Hvad der engang begyndte med 32 kartoffelavlere, der sammen sad omkring et køkkenbord, er nu, et halvt århundrede senere, vokset til en global koncern. Siden stiftelsen i 1962 har "Kartoffelforarbejdningsbranchen i Keppel og omegn" (Aardappel Verwerkende Industrie Keppel en Omstreken) været en ambitiøs virksomhed med begge ben på jorden og kun ét mål: at skabe værdi fra kartofler.

1962-1999

Det hele begyndte i en gammel mejerifabrik i Hoog Keppel, Holland. Dette førte til produktionen af kølede pommes frites i trækasser, hurtigt efterfulgt af de første frosne produkter. I 1967 flyttede virksomheden til Steenderen, hvor en gammel stenfabrik gav mere plads til Avikos ambitioner. Aviko kunne godt lide at se ud over landegrænser, især når det drejede sig om udvikling af nye kartoffelprodukter.

I begyndelsen af halvfjerdserne var Aviko for eksempel en af de første virksomheder uden for Schweiz, der producerede rösti. De efterfølgende årtier var kendetegnet af en løbende fremgang, og Aviko fik et stadig større fodfæste i Europa, med det tyske og franske marked i spidsen. Da Berlinmuren faldt, indtog Aviko hurtigt rollen som markedsleder i Østeuropa, blandt andet takket være opførelsen af en fabrik i Polen. I halvfemserne begyndte virksomhedens ekspansion uden for Europa, og Aviko fik et solidt fodfæste på andre kontinenter. Lige siden da har Aviko været en global spiller, der bringer kartoffelprodukter af høj kvalitet på middagsbordene i flere og flere lande. Dette er en udvikling, som vi er stolte af, men som vi samtidig tager roligt. Inderst inde er vi stadig bare kartoffelavlere fra Keppel.

2000-nu

I dette århundrede fokuserer vi primært på at udvide kartoffelsortimentet med kartoffelspecialiteter af høj kvalitet. Aviko har slået sig sammen med Eurofrits, hvilket mærkbart har udvidet vores udvalg af forretter. Vores produktsortiment af kartoffelmos og kartoffelgratin voksede også betydeligt med overtagelsen af den belgiske virksomhed Eurofreez.

I 2008 gik Aviko ind på det kinesiske marked og grundlagde en fabrik til forarbejdning af kartoffelflager, Aviko Gansu, i samarbejde med den lokale regering. Fabrikken producerer kartoffelflager til hjemmemarkedet.

I 2011 havde Aviko to fabrikker og et salgskontor i Kina i Xiamen, der styrede aktiviteterne i landet, som modsvar på efterspørgslen af frosne pommes frites i den kinesiske restaurationsbranche. Aviko greb mulighederne på det hurtigt voksende kinesiske marked og accelererede sin ekspansion ved at slutte sig sammen med Snow Valley Agriculture Company og grundlægge en ny fabrik til forarbejdning af frosne pommes frites i Zhangjiakou i Heibei-provinsen.

I 2014 erhvervede Aviko aktiemajoriteten i den tyske familiedrevne virksomhed Amberger i Oberdolling, Bayern. Opkøbet har givet Aviko en bredere vifte af kartoffelspecialiteter. Aviko kan nu bedre tjene den tyske og østrigske restaurationsbranche og udvide sin position yderligere.