Closer look at the potato left - Harvest4 Closer look at the potato right - Potato control
  • Closer look at the potato middle - Girl with potato
    Et nærmere kig på kartoflen

Et nærmere kig på kartoflen

  • sliced potato

Kartoflen kom oprindeligt fra Andesbjergene, men anvendes i dag i hele verden og er den plante, der har flest vilde og dyrkede sorter (om end alle de dyrkede arter hører under Solanum tuberosum). Arkæologiske udgravninger har afsløret, at kartoflen allerede eksisterede for 13.000 år siden i dele af Sydamerika, herunder Chile, og for 8.000 år siden i Peru, hvor den fik kælenavne såsom Kuntur Warmi, der betyder "som en kvinde med farven på en kondor", og Quwi Sullu, et "ufødt marsvin".

Ernæringsmæssige værdier

Kartoflen er rig på næringsstoffer, indeholder ingen fedt og har halvt så mange kalorier som ris og pasta. Den består af 80 % vand og indeholder essentielle mineraler, vitaminer og fibre - herunder kalium, magnesium, fosfor, jern og kalcium - samt stivelse i form af komplekse kulhydrater. Kartofler indeholder også B-vitamin og store mængder af C-vitamin på et niveau, der kan sammenlignes med de fleste typer frugt, så de passer perfekt ind i en sund livsstil.

Verdens mad

Kartoflen er den mest velegnede plante til fortsat at brødføde verdens voksende befolkning, ikke kun fordi den er let at dyrke, men også fordi udbytterne har mere næringsværdi pr. hektar og kræver mindre vand end majs eller ris.