Aviko potatoes left - Harvest2 Aviko potatoes right - Fries sorter
  • Aviko potatoes middle - Potatofield1

Kartoffelsorter

  • potatoes

På denne side kan du læse, hvilke sorter Aviko bruger, og hvorfor visse andre ikke bliver brugt. Der er også oplysninger om andre faktorer, der spiller en rolle, når man skal vælge den rette kartoffel.

Bintje

I årevis var Bintje den ultimative kartoffelsort i Nederlandene. Den er god som spisekartoffel og til at lave pommes frites og chips. Bintje var populær, indtil der opstod problemer med avlen - sorten var modtagelig for kartoffelcystenematode, en jordbåren sygdom, hvor nematoder opstår og formerer sig i jorden. Disse nematoder, der ligner små orme, spiser kartoffelplantens rødder, og det reducerede gradvist udbyttet i årenes løb. Der var derfor behov for resistente sorter.

Derudover medførte populariteten af fastfood-restauranter i Europa en stigende efterspørgsel efter længere pommes frites. Bintje var for kort til at imødekomme denne efterspørgsel, så hollandske og vesteuropæiske kartoffelavlsvirksomheder udviklede nye sorter. Disse blev dyrket med specifikke karakteristika både til markedet for spisekartofler og pommes frites og til produktion af chips.

Agria

Agria er en sort med en lang oval form, der er udviklet specielt til fremstilling af pommes frites. Agria har et gult kød, men når den steges, får den den smukke gyldne farve, der foretrækkes i Vesteuropa.

Agrias søstersort, Victoria, er mindre gul i farven, men er stadig en god kartoffel til pommes frites. Både Agria og Victoria er de foretrukne sorter til pommes frites og er populære i restaurations-, detail- og cafeteriabranchen.

Innovator

Innovator er den ultimative, internationalt populære kartoffel til pommes frites. Dens lange knold og hvide kød gør den til verdensomspændende fastfood-kæders foretrukne kartoffel. De lange knolde er ideelle til at skære pommes frites, der opfylder kunders forventninger med hensyn til ensartet smag, udseende og kvalitet, hvad enten det er i Amerika, Asien eller Europa.

Som navnet antyder, er Innovator en ung sort, der erstatter og forbedrer nogle tidligere typer med bedre egenskaber. Innovator er heller ikke så modtagelig over for kartoffelsygdomme, så den er ikke bare lækker, men også pålidelig.